Don Giussani a Riccione el 1973 (Foto Fraternità di CL)

Don Giussani. Com serà la causa de beatificació

A la web de la diòcesi de Milà, monsenyor Ennio Apeciti, responsable del Servei diocesà per a les Causes del Sants, explica com serà el camí als altars per al fundador de CL
Annamaria Braccini

El proper nou de maig arranca la fase testimonial de la causa de beatificació del Servent de Déu monsenyor Luigi Giussani, tal com ha anunciat l'Arxidiòcesi i poc després l'oficina de premsa de Comunió i Alliberament. Parlem amb monsenyor Ennio Apeciti, responsable del Servei diocesà per a les Causes del Sants i delegat de l'Arquebisbat en la Causa de beatificació del fundador del moviment i de la Fraternitat de CL, sobre aquest moment tan important en el camí cap als altars de don Gius.
«Després de 12 anys de feina per recollir la immensa quantitat de documentació relativa a Giussani, ara es tracta de completar el camí mitjançant una confrontació, com estableix el reglament, amb el poble de Déu. És a dir, es tracta de recollir el testimoni d'un grup de persones que puguin confirmar o afegir el que la documentació ja ens presenta», explica Apeciti.


El primer anunci l'ha fet la Diòcesi de Milà perquè aquest nou pas es fa dins el context de la fase diocesana del procés?
Exactament, perquè el procés s'obre a Milà quan, fa 12 anys, es va acceptar la invitació per part de l'arquebisbe de llavors, el cardenal Angelo Scola, que va fer públic l'anunci al Duomo el 22 de febrer de 2012, setè aniversari de la mort del Servent de Déu i trentè del reconeixement de la Fraternitat de Comunió i Alliberament. Un itinerari que després va continuar amb l'episcopat monsenyor Delpini, fins arribar al moment present.

Monsignor Ennio Apeciti (Foto Meeting Rimini)

L'arquebisbe inaugurarà la fase testimonial a la basílica de Sant Ambrosi el nou de maig. Hi ha algun motiu concret pel qual s'ha elegit aquesta data i aquest lloc?
Sí. Hem decidit que la celebració tingués lloc el dia de l'Ascensió perquè, llegint els textos del Servent de Déu, hem trobat nombroses referències a aquesta solemnitat, que l'entusiasmava. Després es va optar per la basílica de Sant Ambrosi perquè tot sacerdot ambrosià viu el reclam a l'exemplaritat del gran sant patró de la nostra Església i perquè es tracta d'una església contigua a la Universitat Catòlica on Giussani va fer classe, a la qual ell mateix i tot el moviment estan molt lligats.

Com s’articularà la celebració del 9 de maig?
Serà un moment d’oració perquè, en tot cas, es tracta d’un acte eclesial. Celebrarem vespres i, abans del Magnificat, l’arquebisbe prendrà la paraula i s’obrirà la part jurídica amb el jurament, la delegació dels membres del tribunal i la lectura de les actes. Un cop instituïda i iniciada canònicament la nova fase de la Causa, serà molt bonic cantar tots junts el Magnificat com a himne de lloança i agraïment.

Es té alguna previsió de quant pot durar la fase testimonial?
Després de la fase documental, que s’ha prolongat molt necessàriament, ja que s’han hagut d’examinar desenes de milers de pàgines de textos, ens agradaria limitar la duració d’aquesta nova etapa de confirmació de tot el que s’ha vist. Per tant, reduirem les audiències al nombre que recomani la Congregació per a les Causes dels Sants, que normalment ronda els 50-60 testimonis. Per tant, preveiem un lapse de temps d’un any i mig però, òbviament, tot dependrà de la riquesa dels testimonis.

Com continuarà després la Causa?
Un cop recollit el material documental i els testimonis, podrem passar a la tercera fase, anomenada del miracle, és a dir, estudiar i aprofundir, entre les moltes gràcies que ja ha concedit a qui li ho demana, si se’n pot definir i identificar cap com un miracle.

Com es portaran a terme aquestes audiències? Seran privades o davant d’una comissió?
Són reservades, no s’hi pot admetre ningú excepte al delegat de l’Arquebisbat i el notari per a garantir que el procediment sigui adequat i vàlid. Nosaltres podrem anar informant eventualment al postulador.

Quin és el perfil dels testimonis, ja estan elegits?
Segons les indicacions de la Santa Seu, han de representar els diferents rostres de l’Església, de manera que hi haurà sacerdots, alguns bisbes, consagrats i consagrades, i laics. No només persones de certa edat, tenint en compte que Giussani va morir el 2005, sinó també joves que puguin expressar com monsenyor Giussani els va indicar un camí exemplar de testimoni.

Hi haurà algun tipus de publicació de la fase testimonial?
La documentació recollida es lliurarà a la Santa Seu, que serà qui decideixi. El Sant Pare és l’únic jutge que, al final, aconsellat per altres, verificarà si hi ha elements –mitjançant el material que haurem recollit– que permetin el procés de la Causa.

Publicat a www.chiesadimilano.it