Monsenyor Filippo Santoro i Davide Prosperi amb el Papa Francesc en l’audiència privada del 15 de gener de 2024 (Vatican Media/Catholic Press Photo)

El Papa a CL: «Custodieu la unitat»

Després de l’audiència a Davide Prosperi i a Mn. Filippo Santoro, Francesc ha enviat una carta en ocasió de l’aniversari de la mort de don Giussani i dels 70 anys del moviment. Les seves paraules i les del President de la Fraternitat

Estimadíssims amics,
El passat 15 de gener S.E. Monsenyor Filippo Santoro i jo hem tingut l’oportunitat de trobar-nos amb el papa Francesc en una audiència privada. Li hem pogut explicar els passos duts a terme per la Fraternitat i pels Memores Domini aquest últim any, i renovar la nostra confiança a la seva paternitat en el camí de seguiment a Crist i a l’Església.
Amb gran alegria comparteixo amb tots vosaltres la carta que el Papa ens ha volgut enviar en ocasió de l’aniversari de la mort de don Giussani i pels 70 anys del naixement del moviment. Són paraules carregades de significat pel temps que estem vivint. Les acollim amb disponibilitat de cor per fer-nos un amb la mirada que té el Papa sobre l’experiència de fe de cadascun de nosaltres i de les nostres comunitats.
Juntament amb S.E. monsenyor Filippo Santoro, sento una profunda gratitud per aquest gest d’estima i afecte de part del Sant Pare. Us convido, com ell ens demana, a continuar pregant per ell.
Una abraçada,

Davide Prosperi


Vaticà, Santa Marta, 30 de gener del 2024
Estimat germà,
Amb l’ànim agraït per la vostra visita recent, en ocasió de l’audiència del 15 de gener, durant la qual vostè i monsenyor Santoro m’han posat al dia respecte a la vida del moviment de Comunió i Alliberament i dels Memores Domini, desitjo dirigir-li el meu encoratjament. Estic agraït al Senyor per la vitalitat que el moviment demostra contínuament en la seva obra d’evangelització i de caritat envers els homes i dones d’avui. Em conforta molt veure com el moviment ha acollit de manera seriosa i disponible les paraules que us vaig dirigir durant l’audiència del 15 d’octubre del 2022, així com aquelles del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida. Us encoratjo a continuar per aquest camí, i us confirmo en el treball que heu portat a terme en aquest període.
En ocasió de les celebracions pel naixement al cel del Servent de Déu monsenyor Luigi Giussani i alhora dels setanta anys del naixement del moviment, m’interessa especialment recomanar-li a vostè i a la resta de membres de tenir cura de la unitat entre vosaltres: només aquesta unitat, de fet, en el seguiment als pastors de l’Església podrà ser en el temps custòdia de la fecunditat del carisma que l’Esperit Sant va donar a don Giussani: «Us dono un manament nou: que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat. Així, doncs, estimeu-vos els uns als altres. Tothom coneixerà que sou deixebles meus per l’amor que us tindreu entre vosaltres».
Per custodiar la unitat i fer així que el carisma sàpiga interpretar cada cop més adequadament els temps en els quals se us crida a testimoniar la nostra fe en Jesucrist, cal anar més enllà d’interpretacions personalístiques, tanmateix encara presents, que tenen el risc de sostenir una visió unilateral del mateix carisma. L’encoratjo, per això, juntament amb els seus col·laboradors, a continuar el treball ja començat que té com a objectiu preservar-ne una visió integral. El camí educatiu proposat per vostè i per les persones que l’ajuden en la guia del moviment està contribuint igualment a corregir alguns malentesos i a prosseguir la vostra missió en la fidelitat al carisma donat a l’Església a través de don Giussani.
En aquest període tan decisiu per la vostra història després de la mort del fundador, dirigeixo per això una invitació a tots els membres del moviment per prosseguir en el camí que estan recorrent, sota la guia de l’Església, i per col·laborar amb disponibilitat i lleialtat amb qui és cridat a guiar el moviment. Només aquesta obediència, contínuament redescoberta i alimentada, podrà assegurar entre vosaltres una experiència cada cop més rica de vida cristiana i la renovació de la vostra presència al món, per al bé de tota l’Església.
Que el Senyor el beneeixi i la Mare de Déu el protegeixi. I, sisplau, no us oblideu de pregar per mi.
Fraternalment,
Francesco