Caravaggio, La Mare de Déu dels peregrins (detall). Basílica de Sant Agustí, Roma. ©️ Foto Scala, Florència

El video del Cartell de Nadal

Un detall de la “Mare de Déu dels peregrins” de Caravaggio acompanya les paraules de Mn. Giussani i el papa Francesc

Per a mi, tot va anar com qui es meravella d'un «bell jorn», quan un professor de la secundària —jo tenia quinze anys— va llegir i comentar la primera pàgina de l'Evangeli de Sant Joan. «La Paraula de Déu, és a dir, la consistència de totes les coses, s’ha fet carn», va dir. «Per tant, la bellesa s’ha fet carn, la bondat s’ha fet carn, la justícia s’ha fet carn, l'amor, la vida, la veritat s’han fet carn: l'ésser no habita en un més enllà platònic, s’ha fet carn, és entre nosaltres». [...] Vet-ho aquí, i això és tot. Perquè, ja des de ben jove, la meva vida ha estat literalment amarada per aquestes paraules, ja fos en forma de memòria que persistentment em tamborinejava el pensament, ja fos com a estímul per a una nova valoració de la banalitat quotidiana. L'instant, d’aleshores ençà, no va tornar a ser mai més banal per a mi. Quan se’t brinda un «bell jorn» com aquest i, d’improvís, veus quelcom de gran bellesa, no pots evitar de dir-ho a l’amic que tens a la vora, no pots deixar de cridar: «Guaiteu allà!». Així és com va anar.
Luigi Giussani

«Quan era un nen, amb només quinze anys, havia quedat colpit pel descobriment del misteri de Crist. Havia intuït —no només amb la ment sinó amb el cor— que Crist és el centre unificador de tota la realitat, és la resposta a totes les preguntes humanes, és el compliment de tot desig de felicitat, de bé, d'amor, d’eternitat, que habita en el cor humà. La sorpresa i la fascinació d'aquesta primera trobada amb Crist no l'abandonarien mai. Com va dir l'aleshores cardenal Ratzinger al seu funeral: «Mn. Giussani sempre va mantenir fits en Crist els ulls de la seva vida del seu cor. D'aquesta manera va entendre que el cristianisme no és un sistema intel·lectual, un paquet de dogmes, un moralisme, sinó que el cristianisme és una trobada; una història d'amor; és un esdeveniment». Aquí rau l'arrel del seu carisma. Mn. Giussani atreia, convencia, convertia els cors perquè transmetia als altres allò que duia dins després d'aquella experiència seva fonamental: la passió per l'home i la passió per Crist com a realització de l'home.
Papa Francesc