La salutació de Davide Prosperi a l’audiència

Les paraules del president de la Fraternitat al papa Francesc. I la seva declaració al final de la trobada a la plaça de Sant Pere
Davide Prosperi

Sant Pare:
Us estem infinitament agraïts per haver acceptat de rebre el nostre poble en aquesta bonica plaça, que ens porta el record de tantes trobades amb els papes, des de sant Pau VI fins a sant Joan Pau II, amb Benet XVI i amb vostè mateix, papa Francesc.
A l'audiència que ens va concedir el 7 de març de 2015, després d’agrair a Giussani el bé que havia estat per vostè la meditació dels seus escrits, ens va recomanar de no ser «adoradors de les seves cendres, sinó mantenir viu el seu foc». Mn. Giussani va encendre realment un foc en la vida de milers d'homes i dones, va transmetre el foc que és l'Esperit Sant, un foc de coneixement de Crist i de l'home. Aquest foc ens abrusa fins i tot disset anys després de la seva mort, com ens exposaran dos testimonis que hem escollit entre molts al final d’aquesta meva salutació.

Vostè, Sant Pare, no s’ha limitat a una mera recomanació, sinó que ens ha ajudat en els darrers anys, sobretot a través del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida -al qual agraïm l'acompanyament pacient i patern- a imaginar i emprendre un nou impuls missioner, una nova pàgina de vida de la nostra història. Com a President de la Fraternitat, vull assegurar-li, Sant Pare, que juntament amb la resta de dirigents i tot el Moviment estem seguint amb molta atenció les indicacions de la Santa Seu, perquè el carisma que l'Esperit Sant va donar a Mn. Giussani per bé de tota l'Església sempre produeixi nous fruits. I avui, ben joiosos i agraïts per la seva invitació, som aquí per preguntar-li com podem contribuir encara més a la renovació que l'Església està realitzant sota la seva paterna direcció.

Enguany celebrem el centenari del naixement del Mn. Giussani. Aquesta efemèride ha suscitat moltes iniciatives, promogudes amb la intenció d’incrementar la nostra atenció a aquelles perifèries del món i de l'ànima que ens ha assenyalat. És cert, hi ha tanta desolació, tants drames en el cor dels homes i, al mateix temps, hi habita una infinita espera -conscient o no- de Crist. Aquesta espera revela la raó profunda per la qual el Senyor va voler concedir a tota l'Església, en Mn. Giussani, un testimoni de la set de Crist per l'home i de la set de l’home per Crist. Precisament en aquesta plaça, amb motiu del primer Congrés Mundial dels moviments eclesials, la Pentecosta de l'any 1998, Mn. Giussani va concloure la seva ponència tot dient: «el vertader protagonista de la història és el captaire: Crist, captaire del cor de l’home, i l’home, captaire de Crist».
Els dos testimonis que ara sentirem volen ser un signe de la vitalitat d’això que Giussani ha generat amb el seu sí total a Crist. nascuda del sí total de Mn. Giussani a Crist.
Gràcies, Sant Pare, un cop més, per la seva paternitat i acollida, per les paraules que ens voldrà adreçar i per la seva benedicció.


La declaració després de l’audiència:

«L'audiència d'avui amb el Papa Francesc amb motiu del centenari del Mn. Giussani ha estat un gran regal i una gran celebració per al moviment de CL. Estem realment agraïts al Sant Pare per les seves afectuoses paraules, plenes d’un reconeixement sincer pel bé que Mn. Giussani ha fet al mateix Papa, a l'Església i al món.
El seu patern reclam a la unitat de la nostra comunitat i a contribuir encara més a mostrar “el caràcter atractiu i nou del cristianisme” són per a nosaltres un nou punt de partida. Sentim com a veritablement decisiva la seva invitació a portar “al cor el do preciós del vostre carisma i de la Fraternitat que el custodia, perquè pot fer florir encara moltes vides”. I sobretot ajudar-lo en el seu compromís amb la pau.
El Sant Pare ens ha fet avui encara més conscients que ens acompanya l'abraçada maternal i amorosa de l'Església. I ens ha desvetllat amb força el desig de viure aquest moment de la nostra història com una oportunitat per a cadascú de créixer, a fi que el carisma que Mn. Giussani ens ha transmès arribi a persones i àmbits nous».