El Papa: "La guerra és una bogeria!"

A l'àngelus, Francesc es va dirigir a Putin, a Zelensky i al món sencer per posar fi a l'espiral de violència i mort. "La guerra és un error i un horror" (Plaça de Sant Pere, 2 d'octubre de 2022)
Papa Francesc

Benvolguts germans i germanes, bon dia!

El curs de la guerra a Ucraïna s'ha tornat tan greu, devastador i amenaçador que m’omple de preocupació. Per això, avui m'agradaria dedicar-hi tota la reflexió abans de l'Àngelus. De fet, aquesta terrible i inconcebible ferida de la humanitat, en lloc de curar-se per si mateixa, continua sagnant cada cop més, amb el risc d’agreujar-se.

Els rius de sang i llàgrimes vessats en els darrers mesos m'afligeixen. Els milers de víctimes em dolen, especialment els nens, i tanta destrucció, que ha deixat sense llar a moltes persones i famílies i amenaça amb el fred i la fam vasts territoris. Certes accions no poden ser mai justificades, mai! És angoixant que el món estigui aprenent la geografia d'Ucraïna gràcies a noms com Butxa, Irpín, Mariúpol, Izium, Zaporíjia i altres localitats que s'han convertit en zones de patiments i pors indescriptibles. I què dir del fet que la humanitat torni a enfrontar-se a l'amenaça atòmica? És absurd.
Què més ha de passar? Quanta sang més ha de rajar perquè entenguem que la guerra no és mai una solució, sinó només destrucció? En nom de Déu i en nom del sentit de la humanitat que habita en cada cor, renovo la meva crida perquè s’acordi immediatament l’alto el foc. Que callin les armes i se cerquin les condicions per iniciar negociacions que menin a solucions no imposades per la força, sinó consensuades, justes i estables. I això només serà possible si es fonamenten en el respecte al valor sagrat i sant de la vida humana, així com a la sobirania i la integritat territorial de cada país, i als drets de les minories i les seves legítimes preocupacions.
Lamento profundament la greu situació que s'ha produït els darrers dies, amb noves accions contràries als principis del dret internacional. De fet, augmenten el risc d'una escalada nuclear, fins al punt d'haver de témer conseqüències incontrolables i catastròfiques arreu del món.

La meva crida s'adreça, en primer lloc, al president de la Federació Russa, per demanar-li que aturi, també per amor al seu poble, aquesta espiral de violència i mort. D'altra banda, entristit per l'immens patiment de la població ucraïnesa arran de l'agressió rebuda, dirigeixo igualment una crida confiada al president d'Ucraïna perquè estigui obert a propostes de pau serioses. A tots els protagonistes de la vida internacional i als líders polítics de les nacions, els insto a fer tot el que estigui al seu abast per posar fi a la guerra, sense deixar-se endur per perilloses escalades del conflicte, i a promoure i donar suport a les iniciatives de diàleg. Si us plau, deixem que les generacions més joves puguin respirar l'aire sa de la pau, i no l'aire contaminat de la guerra, que és una bogeria!

Després de set mesos d'hostilitat, cal recórrer a totes les vies diplomàtiques, fins i tot les que no s'han utilitzat fins ara, per acabar amb aquesta terrible tragèdia. La guerra en si és un error i un horror!

Confiem en la misericòrdia de Déu, que pot canviar els cors, i en la intercessió materna de la Reina de la Pau, en el moment en què s'eleva la súplica a la Mare de Déu del Roser de Pompeia, units espiritualment amb els fidels reunits al seu Santuari i arreu del món.

Llegeix el discurs al web de la Santa Seu