Papa Francesc

JMJ. «Maria s’alçà»

El missatge de Francesc per a la XXXVII Jornada Mundial de la Joventut, que se celebrarà tant a nivell local, el 20 de novembre de 2022, com a nivell internacional, de l'1 al 6 d'agost de 2023 a Lisboa (Portugal)
Papa Francesc

Estimats joves!
El tema de la JMJ a Panamà va ser: "Soc la serventa del Senyor: que es compleixi en mi la teva paraula" (Lc 1,38). Després d'aquell esdeveniment, vam reprendre el nostre camí cap a un nou objectiu - Lisboa 2023 – tot deixant ressonar en els nostres cors la urgent invitació de Déu a posar-nos dempeus. L'any 2020 vam meditar la paraula de Jesús: "jove, aixeca’t!" (Lc 7,14). L'any passat ens va inspirar la figura de Sant Pau Apòstol, a qui el Senyor Ressuscitat va dir: “Aixeca’t, posa’t dret: m’he aparegut a tu per destinar-te a ser servidor i testimoni del que has vist de mi i del que encara et faré veure.» (cf. Actes 26,16). En el tram que encara ens queda per arribar a Lisboa, caminarem juntament amb la Mare de Déu de Natzaret que, tot just després de l'Anunciació, s’alçà i "se n’anà de pressa a la Muntanya" (Lc 1,39) per anar a ajudar la seva cosina Elisabet. La idea compartida entre els tres temes és aixecar-se amb promptitud, una expressió que -és bo recordar- també adopta el significat de “ressorgir”, “despertar a la vida”.

En aquests últims temps tan difícils, en què la humanitat, ja provada pel trauma de la pandèmia, es veu esquinçada pel drama de la guerra, Maria reobre per a tothom i en particular per a vosaltres, joves com ella, el camí de la proximitat i la trobada. Espero, i crec fermament, que l'experiència que molts de vosaltres viureu a Lisboa l'agost de l'any vinent representarà un nou començament per a vosaltres, joves, i, amb vosaltres, per a tota la humanitat.

Maria s’alçà

Després de l'Anunciació, Maria s’hauria pogut tancar en ella mateixa, en les preocupacions i els neguits fruit de la seva nova condició. Però no, ella va confiar totalment en Déu. Devia pensar més aviat en Elisabet. S'aixecà i sortí a la llum del sol, on hi ha vida i moviment. Malgrat que l'anunci impactant de l'àngel suposà un "terratrèmol" en els seus plans, la jove no es va deixar paralitzar, perquè dins d'ella hi havia Jesús, la potència de la resurrecció. Dins seu ara porta l'Anyell immolat però vivent. S'aixeca i va a la muntanya, perquè està segura que els plans de Déu són el millor projecte possible per a la seva vida. Maria esdevé temple de Déu, imatge de l'Església que camina, Església que surt i es posa al servei, Església portadora de la Bona Nova!

Experimentar la presència de Crist ressuscitat en la pròpia vida, trobar-lo "viu", és la joia espiritual més gran, un esclat de llum que no pot deixar ningú "paralitzat". De seguida ens posa en moviment i ens empeny a portar aquesta notícia als altres, a donar testimoni de l'alegria d'aquesta trobada. És això el que atia la pressa dels primers deixebles els dies posteriors a la resurrecció: «Immediatament elles, amb por, però amb una gran alegria, se n’anaren del sepulcre i van córrer a portar l’anunci als deixebles.» (...)

Continueu llegint el discurs a vatican.va