ANDALUSIA: EL PROTAGONISME D’UN POBLE

El manifest de la comunitat de CL a Granada sobre la convocatòria electoral andalusa que se celebrarà el pròxim 19 de juny

S'acosta la convocatòria d'Eleccions al Parlament Andalús, les primeres després del canvi del 2019, quan va canviar la força política de govern per primera vegada en 36 anys. La Junta d'Andalusia, juntament amb els Ajuntaments, són les administracions més properes a la nostra feina diària. Per això no volem deixar d'aportar el nostre judici davant d'aquest esdeveniment. Per això partim dels fets que hem vist en aquests dos darrers anys. Davant esdeveniments com la pandèmia o la recent invasió de Ucraïna, milers d'andalusos s'han llançat a ajudar els altres, oferint temps, mans i béns, anticipant-se a governs i institucions. La política ha de reconèixer, sobretot, la realitat que té davant: un poble que és viu, que respon amb una gratuïtat que va més enllà de càlculs electorals. Els polítics deuen, per tant, davant aquesta realitat, donar espai a la societat que tenen davant i a la qual estan cridats a servir. Creiem que, en aquest sentit, Andalusia ha experimentat un avenç en aquesta darrera etapa.

Nosaltres coneixem l'origen de la generositat d'aquest poble, inscrit al cor de l'home i desenvolupat per una religiositat que va més enllà de la repetició d'unes tradicions. El cristià es mou amb agraïment pel do rebut de Déu. Tenim la experiència que el bé reclama posar-se al servei de tothom, que estem cridats a construir una societat on tothom tingui cabuda, on els governants, siguin del partit que siguin, treballin pel bé comú. Per això, desitgem col·laborar amb tots per continuar avançant en la proposta del papa Francesc a l'encíclica Fratelli tutti: «l'amistat social que no exclou ningú i la fraternitat oberta a tothom».

Donar el protagonisme a aquest poble és garantia d'una societat més lliure i menys crispada, on hi hagi més espai per a la participació social a la creació d'escoles i obres socials, on les famílies tinguin suport per créixer i educar els seus fills (un poble que no té fills està abocat a la desaparició). Per a la vida d’ aquest poble, és una prioritat que es fomenti la creació de noves empreses que generin una ocupació digna, tot reduint les traves burocràtiques i impositives que en frenen el desenvolupament. Aquests espais (família, escola, empreses, associacions) són fonamentals per al creixement de cada persona que cerca ser protagonista de la seva història, i per tant de la nostra societat.

Davant d'aquestes necessitats, la nostra experiència ens ensenya que l'amistat cristiana ha participat i participa activament a la generació de la realitat social. Per això, no volem quedar-nos al marge de les eleccions del 19 de juny. Animem a tots els andalusos a votar, ser protagonistes del seu present i buscar la creació d'una societat oberta, acollidora i lliure, on tots puguem créixer i construir.