Huellas n.5, maig de 2022

No hem de tancar els ulls

"La veritable amistat és tota relació en què la necessitat del proïsme es compartida fins al seu sentit més profund, és a dir, en el destí al qual tota necessitat es dirigeix i que constitueix el punt final de la set i la fam de l'home". Així va definir l'amistat el 1997 Mn. Giussani, dient que "aquesta és la nostra contribució a la pau aquí i arreu del món". De fet, parlava de “l’esdeveniment d'una concepció de la vida", d'un sentiment respecte de la vida, d'una honestedat davant les circumstàncies, d'una tendresa de sentiments, d'una consideració envers l’atenció, i de tot allò que "lentament" va fer sorgir "la família cristiana », i va revifar la vida, una vida submergida en la barbàrie, dominant en els segles V i VI. I el nostre present no està lluny d'això. Aquest món que "no necessita paraules buides", diu el Papa, "sinó de testimonis convençuts". Convençuts de la consistència de la pau. Una paraula descarada, si no impronunciable, tret que es consideri il·lús l’home del segle XXI.
La pau requereix un alto el foc i un treball insubstituïble, continuat que "es faci cada dia", diu Francesc, la veu profètica del qual, avui aïllada, té la força per unir les dimensions geopolítica i personal, i desafia l'enemistat en el cor de l'home. "L'Evangeli només ens demana que no mirem cap a un altre costat", escriu a Contro la guerra -una antologia de nou anys de pontificat-, perquè el conflicte arrela on els rostres es dissolen: "Quan tenim davant els ulls l'altre -tant el seu rostre com el seu dolor-, aleshores no ens és lícit menysprear la seva dignitat amb violència». Per això demana: «No ens hem d’aturar en discussions teòriques... Mirem i fixem-nos en les ferides».
Ara que estem a publicar el Huellas de maig, el conflicte a Ucraïna encara és devastador, amb el pes de més de seixanta dies de cadàvers i ànimes ultratjats. La treva invocada per la Pasqua ortodoxa no ha davallat sobre les ruïnes de les ciutats. I la resta de ferides del món sagnen i sagnen. I és ben estrany topar-se amb algú que tingui una esperança que no tanqui els ulls davant la realitat en la globalitat del seu drama. Tanmateix es pot experimentar un dolor "que no s'oposi a la fe", que en efecte "és una manera de compartir la fe amb els qui moren, pateixen, són perseguits", com podreu llegir en l'entrevista a Mons. Paolo Pezzi, arquebisbe metropolità de la Mare de Déu, a Moscou, que fixa la seva mirada en totes les “Magdalenes” d'avui, dones i homes que porten una esperança més gran que ells mateixos, perquè la guerra no ha esgotat el seu desig de trobar-se amb el Crist que és viu. Aquesta seria la major derrota: l'eixutament del el desig que travessa cada fibra del nostre ésser.
Volem narrar fets que, en la barbàrie, esdevenen “història”, perquè desperten aquest anhel, i amaren el món com l'aigua, com el gran art de Tarkovski en el monòlit de la mentida: la necessitat de la veritat, l'autoconsciència, implica tota esquerda .