A la frontera de Medyka, una dona fuig

CL AMB EL PAPA: NO A LA GUERRA A UCRAÏNA

La nota del moviment sobre el conflicte a Ucraïna. «Estem amb aquells que fan tot el possible per aturar l'horror d'aquesta guerra. Que n’és de fràgil el desig de la pau, si no es converteix en una diligència, una responsabilitat de la vida quotidiana»

Estem amb el Papa i amb aquells que fan tot el possible per aturar l'horror d'aquesta guerra. Estem amb el Papa, que defensa i proclama la pau. Que n’és de fràgil el desig de la pau, si no es converteix en una diligència, una responsabilitat de la vida quotidiana, de construir experiències que assegurin l'educació, el treball, la caritat, la justícia al nostre poble, a tots els pobles.

S'ha parlat molt i se’n dirà encara més sobre les causes i els possibles efectes a curt i llarg termini d'aquesta invasió insensata a Ucraïna per part de l'exèrcit rus. Com a cristians, la nostra mirada es dirigeix, en primer lloc, a la persona: homes, dones, nens, ancians, malalts i discapacitats, que d’una revolada s’han vist amenaçats pel malson dels bombardejos, la manca d'aliments i productes de primera necessitat, per la pèrdua d’éssers estimats, i que es veuen obligats a fugir de casa seva, abandonant-se a la incertesa. Trobaran algú que els vulgui acollir?

No podem quedar-nos de braços plegats, veient-ho tot des de la distància, esperant que passi tot. I no només perquè aquesta vegada el conflicte es dirigeix al cor d'Europa, sinó perquè patirem les conseqüències d'aquesta tràgica guerra durant molt de temps. Èsquil ja va observar que la primera víctima de qualsevol guerra és la veritat. La mentida alimenta l'odi, crea enemistat, obre profundes bretxes entre els cristians, germans en la fe que lluiten entre ells sense saber per què.
En aquests moments, creiem prou certes les paraules del papa Francesc a Fratelli tutti: «Tota guerra deixa el món pitjor de com se’l va trobar. La guerra és un fracàs de la política i de la humanitat, una rendició vergonyosa, una derrota davant les forces del mal. No ens aturem en discussions teòriques, posem-nos en contacte amb les ferides, toquem la carn de qui pateix. (...) prenguem en consideració la veritat d'aquestes víctimes de violència, mirem la realitat amb els seus ulls i escoltem les seves històries amb el cor obert. D'aquesta manera podrem reconèixer l'abisme del mal al cor de la guerra i no ens importarà que ens tractin d'ingenus per haver escollit la pau».

En l'hora de l’angoixa i el turment, de la incertesa pel destí dels nostres germans ucraïnesos, ens sumem a la Jornada de pregària i dejú per la pau a la qual el Papa ha convocat tota l’Església el proper Dimecres de Cendra (2 de març de 2022). Invoquem la intervenció de l'Esperit Sant a través de la intercessió de la Mare de Déu, l'única «font inexhaurible d'esperança».