Instagram i 800 milions de batecs

La Paula ha complert vint anys en ple tancament. Però sense cap tipus de celebració a causa del confinament. «Hi ha alguna cosa que no voldria perdre’m?» així neix Atlántida, un perfil d'Instagram sobre Un brillo en los ojos.
Davide Perillo

La ferida es va obrir de sobte, a causa d’un aniversari que no va poder celebrar... feia vint anys. I en lloc de música, cançons i els amics... el confinament que ens estreny. Tot bloquejat i suspès. De primeres, res a dir. Excepte aquesta pregunta, tan forta com per no deixar-la sola: «Però... existeix quelcom que sigui tan interessant com per no poder perdre-m’ho». Que existeixi no vol dir abstractament, com si fos una idea i prou: tenia un examen de Fisiologia que encara havia d’estudiar. «Aquí, entre aquests fulls d'apunts, entre les quatre parets de la meva habitació, hi ha alguna cosa que no volgués perdre’m?».
Allà, en el silenci de la seva habitació i del seu estudi, Paula Seghers, estudiant de Biotecnologia, va adonar-se que sí, hi existia quelcom. El més senzill i obvi, però el més valuós: el batec del seu cor. Precisament el tema que entrava en el seu examen, «la sorpresa que m'esperava en aquells apunts».

Llavors va llençar-se a escriure un text, acompanyat d'un vídeo de tres minuts, que comença així: «Ahir vaig complir vint anys. Són més o menys 800.000.000 batecs. Un vuit amb vuit zeros. Vuit-cents milions». Després d'una detallada descripció d'aquest «miracle» de la mecànica i la fisiologia ocult en cada pulsació, va recordar «una frase que diuen molt tant Nacho (Carbajosa, responsable del moviment a Espanya, ndr.) com Julián (Carrón, responsable de CL): "T’estàs asfixiant en la vida? Aleshores és perquè ets positivista. Et falten factors per poder comprendre adequadament què succeeix en la realitat», és a dir, no estàs mirant fins el fons el que tens davant. «Em sembla una versió actualitzada i abreujada de la resposta de Déu a Job», observa Paula amb ironia. Ella la transforma d’aquesta manera: «Et falta l'aire? Pren-te les pulsacions a la caròtida». Perquè «això vol dir que al menys setanta vegades per minut hi ha Algú que es recorda de tu, més que un cop cada segon». Aquest batec indica que «el Misteri, aquest desconegut Senyor, ens interpel·la, ens crida amb el seu designi misteriós, cap al compliment de la vida. Cada pulsació és com la veu del Senyor, que indica la seva presència. És el signe que soc estimada en cada instant. I ja he arribat als 800 milions, un vuit amb vuit zeros...».

D'experiències com aquesta ha nascut Atlántida, una revista online (només disponible a Instagram: @_atlantida_) creada per un grup d'universitaris de CL per «la necessitat de viure el present, no en el futur», com diu la pròpia Paula a un dels seus últims post.
«Va ser fa un any, a la primavera, en ple confinament -explica Juan Monsalve, estudiant de Musicologia- que ens vam ajuntar un grup d'amics que teníem un gran desig: «verificar» allò que havia escrit Carrón a Un brillo en los ojos, és a dir, veure si era cert que fins i tot la pandèmia podia ser una ocasió per créixer». Amb una doble clau de treball: «mirar la realitat que ens envolta buscant fets i exemples que ens ajudaran a entendre, i conèixer-nos més a nosaltres mateixos, i el que estem vivim». Ja que la vida presencialment estava paralitzada, van decidir fer-ho per Instagram. «És un lloc que visitem sovint, gairebé sempre per passar el temps, així que ens vam dir: per què no oferim la possibilitat de trobar alguna cosa veritable?».Van decidir de prendre el nom de l'associació d’estudiants vinculada al CLU, els universitaris de CL. Van dividir-se en grups, per temes. Dels cinc que formaven el nucli original (amb Paula i Juan estaven també Javi, estudiant de Pedagogia, Pati de Dret, i Maria, filòsofa en potència) aviat van passar a ser quinze, amb una xarxa de col·laboradors encara més àmplia. El mètode? Senzill: seguir el recorregut de El brillo..., exemplificant cada capítol amb textos literaris, música, articles de premsa, exemples científics i vídeos. «Cada grup treballava amb el seu equip i després quedàvem per discutir-ne els continguts».
Van sorgir així històries i post com Què és el no-res?, La nostra humanitat, que resisteix, o La relació amb el pare, entre d'altres. Aquí va publicar Paula el vídeo del seu descobriment sobre el «batec de cor»: més de tres mil visualitzacions en un dia. Aquí han acudit multitud de joves per aprofundir en un treball de coneixement. «Què estic aprenent? Una manera més realista de mirar la realitat», diu Juan. «Una manera de mirar que va fins al fons de la necessitat d'aquells amb els que ens trobem: escriptors, periodistes, cantants... Ara entenc millor de què té necessitat el món. M'adono que la necessitat de molta gent, expressada d'una manera tan clara, és igual que la meva. No és que nosaltres portem la resposta a la butxaca i prou, sinó que tot ho hem de redescobrir, constantment».

Com li va passar, per exemple, amb el "batec" de Paula. «Tornava a casa cansat, ofegat en els meus pensaments. Vaig obrir Instagram i em vaig trobar amb aquest vídeo. Em vaig dir: "Per això t'ofegues, perquè ets positivista! Et falten factors, t'estàs saltant la realitat que no acabes de veure completament”. Coneixia aquest vídeo, jo mateix li havia ajudat a fer-lo, però en veure’l publicat em va fer tornar a aixecar la mirada davant un factor que ja havia donat per descomptat. Aquesta és l'experiència que volem compartir amb tots».
Aquest tots són principalment els companys de la universitat, que el llegeixen, ho veuen, el comenten. Paula va explicar als seus amics: «quina vergonya, jo parlo amb ells d'això, però molts van veure el vídeo i el van compartir...». De vegades confessen que se senten menys sols quan veuen «un lloc on es parla del meu problema, de les meves preguntes», com li va dir una companya a Ana María, una altra de les joves d’Atlántida. Alguns fins s'impliquen. Alba, que estudia Dret, ja es connecta a totes les reunions. I una vegada, explica Juan, «mentre estàvem discutint sobre com millorar la revista, sobre si era incisiva i útil, ens va dir: per a mi el més bonic és sentir-vos parlar. Heu de mostrar el que està passant en aquesta reunió, com viviu vosaltres...». També s'han implicat algunes persones de més edat. «Guadalupe, que és professora universitària, va ser de les primeres en implicar-se. M’ha sorprès veure-la plena d’iniciativa davant d'aquest projecte. Fa que m’hagi de preguntar: però, què és el que l'atreu de veritat?». De nou, una cosa que succeeix i arrenca el vel del que és obvi.

També li va passar escoltant al Javi, un altre membre del grup. «Estava parlant del seu pare -explica Juan- no tenen una relació fàcil, però en arribar a un moment li va dir: "Javi, jo veig a xavals de vint anys viure amb una serietat que jo, tot i ser adult, no tinc. Puc participar a Atlántida?". És impressionant, un pare que es fa fill del seu fill, te n'adones?». Una cosa semblant li va passar a la Paula amb la seva mare, que «no és cristiana i no veu amb bons ulls el moviment, però porta dins una pregunta molt aguda pel significat de la vida» segueix narrant Juan. «Fa dues setmanes, Paula ens va explicar que en una conversa sobre un problema familiar, la seva mare li va dir: "Paula, de vegades tinc la sensació que jo soc la filla i tu la mare. Saps per què? Crec que és per aquest lloc a què vas..."».

I ara, que ha acabat el camí de Brillo? «Vam comentar precisament aquest punt just dissabte passat. Ens agradaria reprendre la pregunta dels Exercicis del CLU, "Hi ha esperança?". És el que ens sembla més urgent ara». Era el títol dels Exercicis dels universitaris i també ho serà dels de la Fraternitat de CL. «És un signe que tots ho necessitem. Tots».