«Lo cor de l’home és una mar, tot l’univers no l’ompliria»

Comunicat final PuntBCN 2019

«Lo cor de l’home és una mar, tot l’univers no l’ompliria». En aquesta edició del PuntBCN ens hem preguntat si el desig que caracteritza l’home és una condemna, si aquesta exigència de felicitat cau en la contradicció sota el pes de les fatigues quotidianes. Com es pot viure el treball? Quin és el sentit del dolor? Què esperem del projecte polític comú? I si l’home és aquest interrogant que deleja el compliment d’una vida feliç, què significa educar? Ens hem preguntat si la posició més realista és l’escèptica, aquella que accepta que som nàufrags a la deriva, en la mar de l’aridesa diària. L’existència mateixa del PuntBCN desafia la desesperança. Hi ha un lloc que ens permet redescobrir el bé que esperem. Aquest espai de convivència, de vida, de bellesa, desafia el pessimisme de la resignació i la por.
Vivim en un món que s’està redefinint. A llarg d’aquests tres dies, els convidats ho han fet palès. No obstant això, que irrompi en el cor de Barcelona un lloc com aquest permet de no caure en el desànim. No ens hem refugiat, no hem necessitat
retirar-nos del món i dels seus afanys, ni de les urgències que tots tenim. Entre d’altres coses, hem sentit dir al consultor Miguel Gallo que ens trobem en un moment històric per a les PIMEs si teixeixen un entramat de relacions que afavoreixin la proximitat. El raper ZPU ha cridat amb cruesa que «sol no es pot fer res». I els empresaris Lluís Ventura i Fernando Abril han coincidit a l’hora de convidar-nos a viure el treball de manera que no ens aïlli de la nostra exigència humana de realització i satisfacció, sostinguts per una companyia vertadera. No ens hem desentès d’allò que a tots ens neguiteja. D’aquí n’ha sorgit, amb tota la seva estatura, la dignitat d’una exigència humana que vol l’univers sencer...